Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief

Onderzoekscentrum

We zetten het onderzoek naar de Holocaust in België en Noord-Frankrijk onverminderd verder.

Het onderzoekscentrum van Kazerne Dossin digitaliseert dagelijks originele documenten, foto’s en archiefstukken over de Holocaust in België en Noord-Frankrijk en verzamelt ze in een beeldbank. De beeldbank omvat meer dan 1,5 miljoen documenten en breidt nog elke dag uit. Naast schenkingen van personen en organisaties worden verzamelingen van andere Belgische musea en archieven gedigitaliseerd.

Het onderzoeksteam van Kazerne Dossin doet gericht onderzoek, deelt expertise in netwerken en met derden, houdt lezingen en publiceert. Het doel is nog meer inzicht krijgen en geven in het verleden en de gedeporteerde Joden en Roma een gezicht geven.

Beeldbank

Online zoeken

Consulteer een deel van de beeldbank online

De beeldbank bevat meer dan 1,5 miljoen stukken, die gebundeld zijn in collecties. Collecties kunnen op verschillende manieren gevormd worden. Zo zijn er familiearchieven rond één persoon of gezin, en documenten van organisaties, de bezetter of diverse overheidsdiensten. Het overzicht van wat tot nu toe gedigitaliseerd werd, kun je online consulteren. De collecties zelf kun je enkel consulteren in de leeszaal van Kazerne Dossin of haar partnerinstellingen.

Ook al de -tot nu toe- gevonden portretten van gedeporteerde Joden en Roma weggevoerd vanuit de Dossinkazerne kun je online bekijken. Deze foto’s vind je ook terug op de portrettenmuur in het museum. Ook foto’s van Joden uit België die in Franse verzamelkampen zoals Drancy terecht kwamen, vind je hierin terug.

Daarnaast kan je online de transportlijsten* van de Dossinkazerne bekijken. Op deze documenten vind je de namen van alle gedeporteerden per treintransport.

*Op de blog van EHRI vind je een interessant artikel over de transporten door onderzoeksters Laurence Schram en Veerle Vanden Daelen. De Nederlandse vertaling vind je hier.

Naar de beeldbank

Tips voor de beeldbank

In een handig overzicht geven we een aantal tips mee voor het gebruik van de beeldbank.

Veelgestelde vragen

Doe een schenking

Heb je foto’s, brieven, documenten van gedeporteerden en hun familie of voorwerpen, kranten, affiches, … van tijdens de Tweede Wereldoorlog? Vaak verbergen deze objecten een schat aan informatie. Al dit materiaal kun je toevertrouwen aan Kazerne Dossin via een schenking. Tijdens een eerste gesprek krijg je informatie over de archiefwerking, conservatie en het onderzoek dat in Kazerne Dossin gebeurt.

Mail naar het archief

De bibliotheek

Als onderzoekscentrum over Holocaust en Mensenrechten heeft Kazerne Dossin een gespecialiseerde vakbibliotheek met boeken en tijdschriften die je in de leeszaal kan raadplegen. Bekijk de online catalogus via de onderstaande link.

Bekijk de catalogus