Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Onderzoeksproject

European Holocaust Research Infrastructure

Algemene info

De missie van de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI) is transnationaal Holocaustonderzoek, -herdenking en -educatie. Het EHRI Portaal maakt online toegang tot informatie over Holocaustbronnen mogelijk. Daarnaast geeft het Conny Kristel Fellowship onderzoekers toegang tot 20 vooraanstaande Holocaustarchieven. EHRI biedt eveneens een uitgebreid programma voor netwerking en training. Tenslotte promoot EHRI innovatieve tools die de digitale transformatie van Holocaustonderzoek bevorderen.

EHRI wordt momenteel ondersteund door twee projectconsortia bestaande uit 27 partners uit heel Europa, Israël en de Verenigde Staten:

  • Het EHRI-3-project (2020-2024) verdiept de integratie van Holocaustarchieven en -onderzoek die sinds 2010 door EHRI wordt uitgevoerd.
  • Het EHRI-project van de voorbereidende fase (EHRI-PP, 2019-2022). EHRI transformeert zich momenteel van een project tot een permanente organisatie, die volledig operationeel zal zijn tegen januari 2025, de 80e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz.

Kazerne Dossin en EHRI

Kazerne Dossin is een consortiumpartner in EHRI sinds 2016. Dit was echter niet het eerste contact voor Kazerne Dossin. Al van de start was er een band. Zo was Ridder Nathan Ramet, die als Holocaustoverlevende aan de wieg stond van het memoriaal en museum te Mechelen, aanwezig bij het startschot van EHRI in Brussel op 16 november 2010 en zijn er sinds 2011 contacten tussen het onderzoekscentrum van Kazerne Dossin en EHRI om de archiefcollecties die in Mechelen bewaard worden, te delen via het EHRI Portaal.

Ons leerproces vormde een eerste bijdrage van Dossin aan de EHRI Document Blog en kan je hier nalezen. De geschiedenis van de transporten uit de Dossinkazerne en de daarbij horende transportlijsten vormden een tweede blogbijdrage die de archiefdocumenten duidt en de transporten visueel op een tijdslijn uitzet.

Tenslotte introduceerden we het “Left Behind” project over de impact van de deportatie van Joodse mannen uit Antwerpen voor slavenarbeid in Noord-Frankrijk op hun achtergebleven families via de EHRI Blog en demonstreerden daarmee meteen hoe nieuwe geo-tools onderzoek mee kunnen ondersteunen en verrijken.

Veerle Vanden Daelen, adjunct-directeur en coördinator Collecties & Onderzoek bij Kazerne Dossin, leidt sinds april 2011 – toen nog verbonden aan CegeSoma – de identificatie en integratie van gegevens in het EHRI Portaal. Verschillende collega’s in Kazerne Dossin dragen actief bij aan dit project waarin de internationale context en alle uitwisseling een bijzondere verrijking van expertise en motivatie betekenen voor het hele team.

Onderzoekers