Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

#FakeImages reist verder naar New York

06.12.2022

Van 16 januari tot 20 februari 2023 is de de expo #FakeImages te bezichtigen in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York.

Stereotypen en complottheorieën tegen Joden, Roma, migranten, LGBTQIA+ of andere groepen zijn niet nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de antisemitische propaganda van de nazi’s en hun racistische medestanders stereotypen, valse beelden, desinformatie en complotdenken om haat aan te wakkeren, met dodelijke gevolgen. De propaganda en leugens waren de voorbode van de genocide. De tentoonstelling legt bloot hoe de valse en manipulatieve beeldvorming van de nazi’s werkte en nog steeds tot uiting komt. De interactieve tentoonstelling daagt ons uit actie te ondernemen om de leugens te ontmaskeren die onze wereld blijven verdelen en polariseren.

De tentoonstelling werd samengesteld door Kazerne Dossin, in samenwerking met de “Arthur Langerman Archive for the Study of Visual Antisemitism Foundation” (ALAVA) en het Center for Research on Antisemitism van de Technische Universität Berlin.

Events

Naar aanleiding van de tentoonstelling in New York en ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust werden twee events georganiseerd. De officiële opening, het eerste event, vond op 25 januari op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties plaats in aanwezigheid van Arthur Langerman, de adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties belast met wereldwijde communicatie en vertegenwoordigers van de organiserende en ondersteunende partners. Als speciale gast was de Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster en filantrope Diane von Furstenberg, dochter van overlevenden van de Holocaust, aanwezig.

In het Center for Jewish History vond op 26 januari een tweede event plaats dat verband hield met de expo #FakeImages. Dr. Jonathan Brent (YIVO), Dr. Pamela Nadell (American University), Dr. Veerle Vanden Daelen (Kazerne Dossin), Dr. Uffa Jensen (TU Berlin) en Dr. Gavriel Rosenfeld (Center for Jewish History) en Jason Guberman (American Sephardi Federation) namen er deel aan een panelgesprek met de titel Unmasking Antisemitism (antisemitisme ontmaskeren) en deelden hun inzichten omtrent antisemitisme in het verleden en de alarmerende terugkeer ervan in onze hedendaagse wereld. Een video van dit gesprek is hier beschikbaar.

De tentoonstelling werd o.a. gesponsord door het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Permanent Mission of the Federal Republic of Germany to the United Nations, New York.