Museum vandaag: Gesloten

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

Boekentips: Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa

16.03.2023

Tot 10 december 2023 loopt de tijdelijke tentoonstelling ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’. Een boeiende expo over een verborgen geschiedenis. Voor zij die nog meer willen weten over dit thema, hebben we een boekenlijst voorbereid. De boeken zijn te koop in onze museumshop.

Martha’s labyrint – Marc Verschooris

Na de Anschluss door nazi-Duitsland in 1938 vlucht de Weens-joodse biologe Martha Geiringer naar België. Martha heeft communistische sympathieën, is Joods en valt op vrouwen. Ze wordt verliefd op de Belgische arts Yvonne Fontaine, een vrijzinnige getrouwde vrouw. Marc Verschooris beschrijft aan de hand van historische egodocumenten het bijzondere liefdesverhaal.

Oud = out – Ann David en Mips Meyntjens

Oud = out omvat een thematische analyse van veertien interviews met lesbische en biseksuele vrouwen, geboren tussen 1910 en 1940. De vrouwen getuigen o.a. over hun puberteit, relaties, zelfbeeld en de reacties van de buitenwereld. Het boek is geïllustreerd met prachtige foto’s.

Holebipioniers – Paul Borghs

Via een erfgoedproject verzamelde het Roze Huis-çavaria Antwerpen getuigenissen over de holebi- en transgenderstrijd in Vlaanderen sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw. Het boek Holebipioniers helpt ons te onthouden waar we vandaan komen en welke weg er nog moet worden afgelegd. Meer info vind je via www.holebipioniers.be.

Verzwegen verlangen – Wannes Dupont

Verzwegen verlangen reconstrueert de leefwereld van zogenaamde ‘sodomieten’, ‘buggers’, ‘geelgieters’ en ‘vuile vrouwen’, van de middeleeuwen tot vandaag. Talloze bestofte gerechtelijke dossiers tonen aan dat homoseksualiteit ook in België allesbehalve zeldzaam was.

Escal Vigor – Georges Eekhoud

Met Escal-Vigor schreef de Franstalige Antwerpse auteur Georges Eekhoud (1854-1927) een verhaal waarin, voor het eerst in de westerse moderne literatuur, homoseksualiteit op een positieve manier aan bod kwam. In 1900 leverde het boek een geruchtmakend assisenproces op.

Gay Berlin – Robert Beachy (Engelstalig)

De eerste homobewegingen ontstonden in Duitsland op het einde van de 19de eeuw. Berlijn werd de homohoofdstad van de wereld. Nieuwe bewegingen publiceerden tijdschriften, organiseerden conferenties en lieten petities rondgaan. Homo’s en lesbiennes ontmoetten elkaar in privésalons, bars en cabarets. Robert Beachy onderzoekt de ongeremde stedelijke cultuur van Berlijn en hoe deze heeft bijgedragen aan ons begrip van de homoseksuele identiteit.

Pink triangle legacies – W. Jake Newsome (Engelstalig)

De roze driehoek is vandaag een herkenbaar symbool van queer activisme, trots en gemeenschap. Dat was ooit anders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de roze driehoek gebruikt als herkenningsteken voor de vervolging van homoseksuelen. W. Jake Newsome vertelt het verhaal achter het geuzenteken en illustreert de gevaarlijke gevolgen van historisch zwijgen.

Meer inspiratie vind je via https://queerboeken.nl/boekentips/ of http://boekvinder.be/lgbtq