Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

Overlevende bezoekt Kazerne Dossin

08.07.2024

𝗜𝗻𝗱𝗿𝘂𝗸𝘄𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻𝗱 𝗯𝗲𝘇𝗼𝗲𝗸 𝘃𝗮𝗻 𝗗𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻-𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗟𝗶𝗹𝗶 𝗞𝗲𝗹𝗹𝗲𝗿-𝗥𝗼𝘀𝗲𝗻𝗯𝗲𝗿𝗴 𝗮𝗮𝗻 𝗞𝗮𝘇𝗲𝗿𝗻𝗲 𝗗𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻.

Deze week hadden we de eer om Lili Keller-Rosenberg te verwelkomen bij Kazerne Dossin. Lili werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd en kwam langs om haar verhaal te delen. Tijdens haar bezoek las ze de naam van haar vader voor bij Elke naam telt. Daarna bracht ze een bezoek aan het museum, het Memoriaal en het onderzoekscentrum van Kazerne Dossin.

Lili en haar familie werden op 13 december 1943 in Noord-Frankrijk opgepakt en naar de Dossinkazerne gebracht. Vader Josef Rosenberg werd naar Buchenwald gedeporteerd, waar hij om het leven kwam. Samen met haar moeder en broers werd Lili naar Ravensbrück gedeporteerd en vervolgens naar Bergen-Belsen aan het einde van de oorlog. Lili en haar broers keerden daarna huiswaarts. Hun moeder, die te ziek was om gerepatrieerd te worden, bleef achter in de ziekenbarak, maar werd later met haar kinderen herenigd.

Papa werd vermoord, maar ikzelf, mijn moeder en mijn broers zijn teruggekeerd. Het is een wonder. Sommige overlevenden vinden het moeilijk om over hun deportatie te praten, omdat de verhalen erg zwaar zijn. Maar ik denk dat het belangrijk is om dit verhaal te blijven vertellen, zodat we het nooit vergeten.

Lili Keller-Rosenberg

Bedankt, Lili, voor je bezoek en je verhaal.

Lili’s getuigenis maakt deel uit van een documentaire die door France 3 wordt gemaakt. De uitzending is gepland voor september ter gelegenheid van de bevrijding.