Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Expositie

Memoriaal

De voormalige Dossinkazerne is vandaag een Memoriaal. Het is een serene plek van herdenking en herinnering waar we stilstaan bij de slachtoffers en een eerbetoon brengen. Je vindt er de laatste sporen van de slachtoffers.

Wanneer je de deur van het Memoriaal opent, staren vele priemende ogen je aan. Het zijn de gezichten van Joden en Roma die vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz werden gedeporteerd.

De eerste kamer geeft via foto’s en videobeelden een inkijk op het vooroorlogse Joodse leven in België. Het is een geëngageerde gemeenschap, dynamisch en vol leven. Elkeen had zijn of haar eigen verhaal, eigen dromen en verwachtingen. Ook de Roma werden slachtoffer van de nazi’s. Zij vormden een diverse en kleine minderheidsgroep in België.

Vanaf 1942 werd de Joodse bevolking opgeroepen of opgepakt en naar de Mechelse Dossinkazerne gebracht. In deze ‘wachtkamer van de dood’ werden Joden en Roma in mensonterende omstandigheden beroofd van hun vrijheid.

In het Memoriaal hoor en zie je hoe hun identiteit werd ontnomen en werd ingeruild voor een nummer. Voor sommigen duurde het wachten hier enkele dagen, voor anderen maanden. Iedereen probeerde op zijn of haar eigen manier aan het ergste te ontkomen. Via audiofragmenten beluister je verhalen van de slachtoffers. Brieven die werden geschreven naar geliefden, vrienden of familie, zijn een indringende getuigenis over deze duistere periode.

In de kelderruimte weergalmen de namen van de slachtoffers. Het noemen van een naam is een respectvol gebaar om iemand in herinnering te brengen, om nooit te vergeten. Dit doorbreekt niet enkel de anonimisering van de slachtoffers, het gaat ook in tegen het ultieme doel van de nazi’s, de ‘restloze Vernichtung’: een vernietiging die geen enkel spoor meer zou nalaten.

Het Memoriaal geeft de slachtoffers een gezicht. In de kinderkamer hangen portretten van kinderen die vanuit de Dossinkazerne werden gedeporteerd. In deze kamer staat een gedenksteen die oproept tot stille reflectie en een kaars die eindeloos brandt ter ere van alle slachtoffers.

  • Open van maandag tot vrijdag van 9u tot 17u en in het weekend van 9u30 tot 17u, behalve op woensdag.
  • 1u
  • Gratis