Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Documentaire: De Lijst van Mengelberg

05.12.2021

Zondag 5 december 2021 kan je niet alleen onze tentoonstellingen bezoeken en een concert uit de concertreeks Entartete Musik bijwonen, maar ook een documentaire bekijken. En wat voor één. De Lijst van Mengelberg analyseert het leven van dirigent Willem Mengelberg. Na de Tweede Wereldoorlog was het niet enkel meer zijn muziek waarvoor hij bekend was. Integendeel. Zijn openlijke sympathie voor de nazi’s zorgde voor heel wat verontwaardiging en een beroepsverbod.

Toch blijkt de figuur Mengelberg minder zwart-wit dan het voorgaande doet vermoeden. Nieuw onderzoek brengt namelijk aan het licht dat er meer in Mengelberg schuilde. Dat hij zich inzette om Joden van de deportatie te redden.

Kan je zowel sympathiseren met de nazi’s als verzet plegen? De documentaire gaat hiervoor te rade bij kinderen van de geredde Joden en bij experts. Zo brengt men het schijnbaar dubbelleven van Mengelberg in beeld.

PROGRAMMA 

13u: Verwelkoming en voorwoord 
Dr. Veerle Vanden Daelen, Adjunct-directeur, Coördinator Collecties & Onderzoek Kazerne Dossin

13u15: Documentaire De Lijst van Mengelberg (77 min.)
Nederlandse Documentaire van 2021. Regisseur Jaap Van Eyck.

14u30: Korte nabespreking (Q&A)

 

  • Zondag 5.12.2021, 13:00
  • Nederlands
  • Museum
  • 1,5u

Het concertticket voor Entartete muziek of een ticket voor één van onze tentoonstellingen geeft toegang tot deze documentaire.