nl
Tickets Nieuwsbrief

Biografie Salomon Rompel

Salomon Rompel werd geboren in een Joods gezin op 17 augustus 1887 in Odessa, in het toenmalige Russische Rijk. Hij trouwde op 7 oktober 1940 met Dora Imas. Het koppel kreeg twee kinderen, Fanny en Jacques. Fanny werd geboren in 1905, vlak voordat het gezin naar Parijs verhuisde. Daar kwam zoon Jacques in 1912 ter wereld. 

Volgens de Duitse administratie was Salomon “Schneider” van beroep. Een mogelijke vertaling daarvoor is kleermaker, maar het is ook mogelijk dat ze hiermee verwijzen naar de stoffenwinkel die hij uitbaatte. Tussen 1912 en 1942 verhuisde Salomon verschillende keren. Er bestaan verschillende verhalen over waar hij in die jaren precies verbleef. In een verklaring aan de politie gaf hij zelf aan in 1914 te zijn teruggekeerd naar Odessa, op de vlucht voor de Eerste Wereldoorlog. Volgens diezelfde verklaring zou hij in 1917 uit Odessa zijn teruggekeerd naar Parijs omdat hij ook daar moest vluchten voor de Russische Revolutie. De eerste vermelding in Belgische administratie dateert van 1924. Zijn aankomst in België werd toen geregistreerd door de politie van Oostende. Salomon gaf aan slechts een paar maanden in België te zullen blijven. Daarna trok hij weer naar Frankrijk. In 1925 werd hij in Parijs opgepakt wegens paspoortvervalsing en kreeg hij een maand gevangenisstraf. Naar aanleiding van deze daden, ontving Salomon een uitwijzingsbevel uit Frankrijk. 

Zo kwam hij in 1926 weer in België terecht. Samen met zijn broer opende Salomon een stoffenwinkel  in Gent. Hij had eerder een gelijkaardige winkel uitgebaat in Parijs. Hij werd in 1927 opgepakt en veroordeeld tot 3 maanden cel voor fraude. Op dat moment was hij nog getrouwd met zijn vrouw, die met de kinderen in Parijs was gebleven. Er bestaan tegenstrijdige bronnen over de status van zijn huwelijk: sommige beweren dat Salomon gescheiden was, terwijl andere Dora nog als zijn echtgenote vermelden. In de jaren erna volgden meerdere incidenten waarbij Salomon in verband werd gebracht met fraude en vervalsing. Dat leidde tot een reeks arrestaties en gevangenisverblijven in België. In 1934, na een verblijf in de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel, werd Salomon naar de Franse grens gebracht. Omdat er eerder al een uitwijzingsbevel tegen hem was uitgevaardigd in Frankrijk, mocht hij daar niet blijven. De Belgische autoriteiten brachten hem vervolgens naar de gevangenis van Antwerpen. 

Salomon stuurde van daaruit een brief naar de Chef van de Algemene Veiligheid, waarin hij verzocht in de stad te mogen blijven, hoewel hij ook in België een uitwijzingsbevel had ontvangen. Wat daarna gebeurde, blijft onduidelijk. Vermoedelijk reisde hij na zijn vrijlating naar Amsterdam, maar in 1935 belandde hij opnieuw  in de gevangenis, dit keer in Charleroi. Later dat jaar werd hij vrijgelaten en op een trein naar Verviers gezet. 

In april 1941 werd een proces-verbaal opgemaakt tegen Salomon Rompel, het laatste spoor dat de Belgische politie van hem had. Vermoedelijk is hij daarna naar Frankrijk gevlucht. 

In de nacht van 11 op 12 september 1942 werd Salomon gearresteerd tijdens een grootschalige razzia in de Franse steden Lille, Lens en Douai. Bij deze operatie pakten de nazi’s in totaal 513 mensen op. De gearresteerden werden verzameld in het station van Lille-Fives en daarna overgebracht naar de Dossinkazerne. Daar werden ze op Transport X gezet, richting Auschwitz-Birkenau. Salomon Rompel werd er om het leven gebracht. 

25.843 verhalen.

Aan welk verhaal word jij gekoppeld?

Schrijf je in voor Elke naam telt