Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

Lancering ‘Elke naam telt’

25.10.2023

Op woensdag 4 oktober ging het herinneringsproject ‘Elke naam telt’ van start in aanwezigheid van een aantal overlevenden van de Holocaust in België en hun familie.

De laatste overlevenden lazen als eerste de namen van hun gedeporteerde familieleden in. Kazerne Dossin gaat vanaf vandaag op zoek naar inlezers om alle 25.843 gedeporteerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit de Dossinkazerne vertrokken, in herinnering te brengen. Want elke naam telt.

25.843 personen, Joden en Roma, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in de Dossinkazerne in Mechelen. Hun naam werd hen ontnomen, ze werden nummers op een transportlijst. Na gevangenschap in de kazerne werden ze met de trein naar concentratiekampen en vernietigingscentra vervoerd. De meesten keerden niet terug.

Met het project ‘Elke naam telt‘ vraagt Kazerne Dossin om de waardigheid van de gedeporteerden ’terug te geven’ via het inlezen van alle 25.843 namen.

Lanceermoment

Op 4 oktober werden de eerste namen ingelezen. Voor deze gelegenheid kwamen de laatste overlevenden Regina Sluszny, Simon Gronowski, Jean Iarchy, Arthur Langerman,  Emile Schwarz,… en Patricia Ramet, dochter van de stichter van het museum, Natan Ramet en trekker van het “Geef ze een gezicht”-project, de naam van hun familieleden inlezen.

Zij namen het woord tijdens dit bijzondere moment en hielden samen met andere overlevenden een herinneringsmoment. Sommige van hen hadden een kleinkind bij zich, om nooit te vergeten… De ondertussen 91-jarige Simon Gronowski nam plaats achter de piano, samen met Kosta Jakić.

Inleesactie

Vanaf 4 oktober  gaat Kazerne Dossin op zoek naar 25.843 inlezers. Elke deelnemer komt één naam inlezen in het museum. De 25.843 namen zullen weerklinken in het memoriaal om de gedeporteerden te gedenken. Door het hardop lezen van de namen richten de inlezers 25.843 keer een monument op voor iedereen die werd gedeporteerd.

Het noemen van de namen is tevens een betekenisvolle aanvulling op de Portrettenmuur in het museum. Daar tracht Kazerne Dossin een gezicht te geven aan elk slachtoffer via een foto.

Alle deelnemers kunnen gratis een parcours volgen in het museum met een bezoekersgids. Op deze manier komen zij meer te weten over het lot van de gedeporteerden.

Meer informatie

Dit project wil de nagedachtenis aan elk van deze 25 843 unieke personen in stand houden, voor de komende generaties. De deelnemers kunnen stilstaan bij de persoon wiens naam ze inlazen en bij wat hen overkwam. Misschien was het iemand met dezelfde voornaam, dezelfde geboortedatum, dezelfde leeftijd. Het is in elk geval iemand die meer was dan een slachtoffer: ze deelden een leven met familie en vrienden, had hobby’s, mogelijk een job, dagdagelijkse beslommeringen en plezier, net zoals u en ik.

Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin
  • Vanaf 9 jaar
  • Vanaf 4 oktober 2023
  • Kazerne Dossin
  • Gratis