Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

Depotgave collectie Calixte Vandevelde

26.10.2023

Unieke objecten tonen voor het eerst in 80 jaar kampleven in Dossinkazerne

Op donderdag 26 oktober werden de eerste vier voorwerpen uit de collectie Calixte Vandevelde tentoongesteld voor het publiek. Tot voor kort waren er nauwelijks voorwerpen om het kampleven in de Dossinkazerne en de deportatie van Joden naar Auschwitz-Birkenau in beeld te brengen. Daar komt nu verandering in door de depotgave van de collectie Calixte Vandevelde, een unieke verzameling objecten die raken aan de kern van het dagelijks leven in het voormalige SS-verzamelkamp.

Calixte Vandevelde

Enkele weken na de bevrijding van de Dossinkazerne wordt Calixte Vandevelde naar het voormalige SS-verzamelkamp gestuurd. Hij werkt voor de Regie voor Telefonie en Telegrafie (RTT) en moet de communicatielijnen in het dan lege gebouw herstellen. De site zal tot april 1946 immers dienst doen als gevangenis voor (vermeende) collaborateurs. Calixte ontdekt in de Dossinkazerne heel wat achtergelaten voorwerpen en beslist deze te redden van de vergetelheid. Hij houdt ze decennialang veilig.

Depotgave

In 2023 geeft kleinzoon Jo Peeters de collectie Vandevelde in bewaring bij Kazerne Dossin. Vier van de objecten uit de verzameling worden vanaf 26 oktober voor het eerst sinds de oorlog getoond aan het grote publiek. De andere voorwerpen zullen in de toekomst ook te zien zijn in het museum en zullen deel uitmaken van de museumpresentatie.

Deze voorwerpen die afgenomen werden van de slachtoffers in de Dossinkazerne, geven nu een beeld van het leven in gevangenschap in het museum. We zijn dankbaar deze te kunnen presenteren aan het publiek.

Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin

Ik hoop dat de verschillende artefacten een sleutel mogen zijn naar een diepere propagatie en behoud van de authenticiteit van de feiten die in het Sammellager Dossin gebeurden. Ze spreken luid in alle stilte over de omvang van het mechanisme dat er binnen de muren gehanteerd werd als schakel naar een ongeziene vernietiging van mensenlevens.

De persoonlijke objecten hebben dan anderzijds weer de kracht om ons een beeld te geven van de slachtoffers, hun vernederingen, hun onmacht en pijn - maar ook de moed en de kracht die alle dagen nodig was…

Jo Peeters, curator van het Huis van het Belgisch-Franse Verzet
  • Van 26 oktober 2023 tot en met 26 februari 2024