Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

Oud postkaartje brengt families samen

13.10.2021 Onderzoekscentrum

Een kleine daad met grote impact. Tiener Jeanne Roosen vond tijdens de Tweede Wereldoorlog een verloren postkaartje. Haar verantwoordelijkheidsgevoel bewoog haar ertoe om de boodschap op de juiste bestemming te brengen. Uiteindelijk bleken het de laatste woorden van Moïse Iarchy te zijn aan zijn vrouw en 3-jarige zoon. Vertrokken vanuit de Dossinkazerne en onderweg naar Auschwitz-Birkenau, kon Moïse dit kaartje nog uit de deportatietrein gooien.

Naar aanleiding van de collectiedagen startte Kazerne Dossin met deze zoektocht. Jean Iarchy werd teruggevonden, zoon van. Ook aan de andere kant kwamen ze terecht bij de schoondochter van Jeanne, namelijk Yvette.

Afgelopen zondag (10/10/2021) ontmoetten beide families elkaar in Drieslinter, de plek waar het kaartje destijds werd gevonden en opnieuw verstuurd. Tenslotte zijn ze, samen met de burgemeester van de gemeente, onderzoekers van Kazerne Dossin en de plaatselijke heemkundige kring, bloemen gaan neerleggen aan het oorlogsmonument in Orsmaal.

Transcriptie brief Moïse Iarchy

Mijn lieve vrienden,

Na 3 dagen van niet al te pijnlijk verblijf in de bisschoppelijke stad zijn we vanmorgen vertrokken.
Enige tijd geleden zag ik de schoorstenen van de ‘Raffineries Tirlemontoises’. Ik moet nog beslissen wat het uiteindelijke doel van mijn reis is. Ik stuur hartelijke groeten aan al mijn geliefden; zeg hen dat ik heel blij ben dat ze niet bij mij zijn, vooral Jeannot zou niet op zijn plaats zijn. Zeg hen dat ze zich goed moeten verzorgen en dat ze vrij van ziekten blijven.
De moreel is goed. De pakketten zijn gisteravond bij mij aangekomen. Ik ben u dankbaar en blijf de uwe.

Handtekening Moise Iarchy

Ter info: Jeannot is het koosnaampje voor het 3-jarig zoontje Jean.