Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Expositie

Gastexpo: Wanneer gaan we naar huis?

02.02.2023 - 02.05.2023

Een indrukwekkende blaffende hond, een familielid dat verdwijnt, een berg kinderschoentjes,… De gastexpo van het kunstenaarsduo Perbal/Bélibaste ‘Wanneer gaan we naar huis?’ bekijkt de oorlog door de ogen van een kind.

De twee kunstenaars haalden hun inspiratie uit een persoonlijk familieverhaal. De grootvader van Magali Perbal hield tijdens de Tweede Wereldoorlog zes Joodse onderduikers verborgen in zijn huis. De vluchtelingen en de grootvader werden opgepakt en vervolgens gedeporteerd. Een tragische gebeurtenis dat tot een complex familietrauma leidde.

Het familieverhaal groeide uit tot een reeks maatschappelijke vragen. Wat voor impact heeft oorlog op de ontwikkeling van kinderen? Wat zijn de gevolgen van de trauma’s in hun verdere leven? Kunnen onverwerkte oorlogsherinneringen doorgegeven worden van de ene generatie op de andere? En bovenal, wat kunnen wij daar als maatschappij aan doen? Via fragiele sculpturen van draad, hout, metaal, steen en natuurlijke materialen zet het duo Perbal/Bélibaste deze vragen en gevoelens centraal.

De tentoonstelling bestaat uit drie luiken. Het eerste gedeelte drukt via een tiental sculpturen van een uitgepuurde eenvoud emoties uit waar woorden ontoereikend zijn. Geleidelijk vloeien deze werken over naar een hoopvol tweede luik, gewijd aan de verwerking van traumatische herinneringen. Het sluitstuk verbeeldt de wens van een zorgende wereld waar een kind niet hoeft op te groeien met donkere krassen op de ziel, maar geholpen wordt om opnieuw veerkrachtig en vol verwondering in het leven te staan.

De expo ‘Wanneer gaan we naar huis?’ loopt van donderdag 2 februari tot dinsdag 2 mei 2023. Op zondagen 5 februari, 5 maart, 26 maart en 23 april van 14u00 tot 17u00 is het kunstenaarsduo in de panoramazaal aanwezig voor extra duiding.

  • 02.02.2023 - 02.05.2023
  • Nederlands
  • Museum: 4de verdieping, panoramazaal
  • Gratis