Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Forumdag ‘Controverse en het verleden in de klas: een opstap naar burgerschap?’

21.05.2024 - 21.05.2024

Het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie nodigt je uit voor een studiedag en netwerkmoment op dinsdag 21 mei 2024. We brengen diverse experten samen voor een interactieve forumdag waar leerkrachten het woord hebben. Je gaat naar huis met inzichten en handvatten.

Over het thema
Soms wordt het spannend in de school. Wat in de maatschappij leeft, komt ook binnen in de klas en mensen reageren. Onvrede en conflicten hebben altijd een geschiedenis. Inzichten en verhalen over het verleden delen kan ook verbindend werken. Maar hoe kunnen we leren op het snijpunt van geschiedenis en burgerschap? Wat doe je als een gesprek niet meer mogelijk lijkt? Wat werkt wel?


Programma

VOORMIDDAG
Leren op het snijpunt van geschiedenis en burgerschap
Openingslezing

 • Het verleden als maïzena of splijtzwam? 
  Panelgesprek over de uitdagingen en opportuniteiten die het verleden biedt voor leerervaringen. Hoe maak je de brug naar vandaag? Hoe gaan we van gedeelde kennis, naar gedeelde waarden? Wat betekent het verleden voor het werken rond burgerschap, mensenrechten, rechtvaardigheid en diversiteit?
 • Welke aanpak heeft impact? 
  Panelgesprek over wat werkt en wat niet werkt. Hoe evalueren we de ontwikkeling van vaardigheden zoals kritisch denken, empathie en betrokkenheid. Hoe meet je de effectiviteit van burgerschapsonderwijs? Wat weten we over de effectiviteit van bestaande onderwijs praktijken?

NAMIDDAG
Controverse in de klas
Interactieve workshops

 • Tijdens een intervisiemoment worden we heel praktisch. Op basis van casussen uit het onderwijslandschap reiken experts praktische handvatten aan om schoolbreed en in de klas constructief om te gaan met spannende onderwerpen. Hoe gaan we om met onvrede?

  Wil je delen wat er in jouw school of klas echt speelt? Bij welke uitdagingen kan je advies gebruiken? Dit kan je aangeven bij je inschrijving.

 

 • Leerkrachten, pedagogische medewerkers, educatief medewerkers, beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden
 • dinsdag 21 mei 2024
 • Bibliotheek Het Predikheren, Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen
 • 9:00 - 17:30 (of enkel voor- of namiddag)
 • Organisator: Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie