Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

VOLZET Concert: Simon Gronowski en Kosta Jakić

24.06.2023

Op zaterdag 24 juni brengen de 92-jarige jazzpianist en Holocaustoverlevende, Simon Gronowski en klassiek pianist Kosta Jakić een niet te missen voorstelling vol meeslepende muziek.

De avond opent met een bruisende jazzsessie door Simon Gronowski. Kosta Jakić brengt het stuk ‘Piece for the Speaking Pianist: De Profundis’ van Frederic Rzewski, geïnspireerd op de teksten die Oscar Wilde tijdens zijn gevangenschap schreef. Kosta Jakić speelt ook ‘De mazurka’s’ van Chopin, waarbij hij herinneringen ophaalt aan Ita Gronowski, de zus van Simon Gronowski die in Auschwitz werd vermoord. Tot slot spelen beide pianisten quatre-mains.

Simon Gronowski was 11 jaar toen hij in 1943 werd gearresteerd en een maand gevangen zat in de Dossinkazerne. Hij wist uit het 20ste konvooi te ontsnappen door uit het transport te springen. Chana Kaplan, zijn moeder, en Ita Gronowski, zijn zus, overleefden de Holocaust niet. Vandaag is Simon Gronowski doctor in de rechten en een gerenommeerd jazzpianist.

Kosta Jakić is een Belgisch en Servisch pianist en dirigent. Sinds 2014 brengt Kosta Jakić solo-recitals door heel Europa. In september 2021 studeerde hij cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Momenteel studeert hij geneeskunde aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Kosta Jakić is ook ondervoorzitter van het ‘Belgian Doctor Symphony Orchestra’ en doet onderzoek naar de rol van muziek in detentiekampen en gevangenissen. Hij zet zich actief in om muziek tot gedetineerden te brengen met de organisatie ‘Looking at the stars’.

Programma

16.30 uur: deuren open
17.00 uur: jazzsessie door Simon Gronowski en klarinettist André Ronsse
17.30 uur: ‘Piece for the Speaking Pianist: De Profundis van Frederic Rzewski’ en ‘De mazurka’s van Chopin’ door Kosta Jakić
18.20 uur: quatre-mains door Simon Gronowski en Kosta Jakić
18.45 uur: projectie van de trailer van een intergenerationele film over Kosta en Simon door Ivan Put
18.55 uur: projectie van de tekeningen van Christophe Poot en Xavier Lowenthal tijdens een voordracht van Kosta Jakić over de rol van muziek in gevangenissen
19.00 uur: einde

Dit concert maakt deel uit van een filmproject met Ivan Put. Het is een initiatief van en een samenwerking tussen: PhD In One Night,  Laboratory for Radical Peace, Orangeries de Bierbais en Fondation La Nacelle.

 

  • Zaterdag 24.06.2023, 17:00
  • Kazerne Dossin
  • €12
  • Uitverkocht

    Schrijf je in op de wachtlijst via reservaties@kazernedossin.eu