Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief

Steun Elke naam telt

Geef ook in de toekomst een gezicht aan het verleden. Steun ‘Elke naam telt’.

Door de Portretmuur te restaureren, te bewaren en in de toekomst optimaal toegankelijk te maken, krijgen alle slachtoffers een naam en een gezicht voor de nabije toekomst. Om dit te bereiken is Kazerne Dossin op zoek naar financiële steun.

Geef een financiële gift

De Koning Boudewijnstichting ondersteunt deze actie en bezorgt de schenker een fiscaal attest vanaf een bedrag van 40 euro.

Geef online een gift

Of via:

Bank van de Post
IBAN BE10 0000 0000 0404
BIC BPOTBEB1
Koning Boudewijnstichting
Structurele mededeling: 623/3806/20029

 

Wat is de Portrettenmuur? 

Kazerne Dossin geeft de gedeporteerden niet enkel een naam, maar ook een gezicht. Op de Portrettenmuur – in het hart van het museum – kregen foto’s en silhouetten van alle gedeporteerden uit de Dossinkazerne een plek.  Het is een enorme wand van vijf verdiepingen.

Bij de opening van Kazerne Dossin in 2012 toonde de Portrettenwand 19.116 foto’s. Voor meer dan één op de vier slachtoffers was er enkel een silhouet dat aangaf of het ging over een baby, peuter, kind, tiener, volwassene of oudere persoon. Dankzij het verderzetten van de campagne ‘Geef ze een gezicht’ werden sinds 2013 werden elk jaar nieuw gevonden foto’s toegevoegd.

Zo houden inmiddels 20.904 foto’s en 4.939 silhouettende herinnering levend aan de grootste misdaad tegen de menselijkheid die ooit in België gebeurde. De zoektocht blijft renderen: ondertussen is het aantal silhouetten op de muur lager dan 5.000 mensen.

Kazerne Dossin zet zich in om voor zoveel mogelijk mensen een foto te vinden. Dit is mogelijk dankzij het engagement van het onderzoeksteam, van de partnerinstellingen, van vele familieleden, vrienden, oud-klasgenootjes en buren van de slachtoffers, van individuele onderzoekers, archivarissen en vrijwilligers.

Portrettenmuur
Renovatie is noodzakelijk

De herstelling van de Portrettenmuur is noodzakelijk als we deze willen bewaren voor de toekomst.

Daarnaast willen we het de nabestaanden en de bezoekers van het museum eenvoudiger maken om de foto’s te vinden op de enorme muur, die loopt van -1 tot en met de 3de verdieping.

Kies je voor een groter engagement?

Word dan vriend van Kazerne Dossin, of ga aan de slag als vrijwilliger en/of gids.

 

Meer info