nl
Tickets Nieuwsbrief
Pers

Opening Het Onvoorstelbare Verbeeld bij Kazerne Dossin

27.09.2024

Reizende striptentoonstelling Het Onvoorstelbare Verbeeld opent bij Kazerne Dossin: pakkende verhalen over de Holocaust in visual storytelling.

Reizende striptentoonstelling 

Vanaf vandaag opent Kazerne Dossin de nieuwe gasttentoonstelling Het Onvoorstelbare Verbeeld. Deze reizende striptentoonstelling over het leven tijdens de Holocaust werd ontwikkeld in samenwerking met Herinneringscentrum kamp Westerbork en Gedenkstätte NeuengammeNIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en uitgeverij Scratch Books.

Ter gelegenheid van deze opening werden ook een boeiend panelgesprek met experts en een inspirerende workshop voor jongeren georganiseerd.

De Holocaust in Visual Storytelling

Tien getalenteerde eigentijdse stripmakers met verschillende achtergronden en leeftijden uit onder meer Nederland, Duitsland en België werkten mee aan de striptentoonstelling. Vanuit hun perspectief maakten ze een verhaal in de context van drie voormalige nazi-kampen uit hun eigen (buur)land: Neuengamme in Duitsland, de Dossinkazerne in België en kamp Westerbork in Nederland.

In de tentoonstelling worden de tekeningen van context voorzien door historische voorwerpen, bijzondere (audiovisuele) fragmenten van experts en ooggetuigen van de verschrikkingen, informatie over het maakproces en de motivatie van de tekenaars. In de bijhorende Graphic Novel staat extra duiding over de tekeningen.

De betrokken striptekenaars zijn: Erik de Graaf, Melanie Kranenburg, Sterric, Jennifer Daniel, B. Carrot, Wide Vercnocke, Milan Hulsing, Tobi Dahmen, Jeroen Janssen & Arezoo Moradi en Guido van Driel.  

80 jaar oude strip als inspiratiebron

Aan de basis van Het Onvoorstelbare Verbeeld ligt een 80 jaar oude strip die een tijd geleden in een Amerikaans archief ontdekt werd. In een poging enigszins voorstelbaar te maken wat zich in het hart van Europa voltrok, verbeeldde August M. Froehlich in 1944 wat er gebeurde na de aankomst van een deportatietrein. De strip werd begin 1945 gepubliceerd terwijl de meeste Duitse vernietigingskampen nog volop in bedrijf waren.

Educatief luik voor scholen

De tentoonstelling is ook zeer toegankelijk voor jongeren, met als doel hen via beeldverhalen bewust te maken van dit beladen stuk geschiedenis. Speciaal voor deze doelgroep werd een educatief pakket ontwikkeld door het educatieve team van Kazerne Dossin. Klassen uit de derde graad van het secundair onderwijs kunnen aan de hand van een Kijkwijzer de tentoonstelling op eigen houtje bezoeken. Ontdek er alles over op de website.

“Strips zijn een krachtig medium om een brug te slaan tussen de leefwereld van jongeren en het historische verhaal dat Kazerne Dossin vertelt,” legt Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin, uit. “Met dit soort educatieve initiatieven willen we een breed publiek de tools aanreiken om te leren en te reflecteren over geschiedenis, met het oog op bewust burgerschap. 

Openingsprogramma

Voor de opening werd een panel van experts samengesteld om kwesties te bespreken als: het ontstaan van het project, strips als medium voor historische verhalen en het potentieel ervan voor educatie. De panelleden waren: Bas Kortholt (Westerbork en co-initiatiefnemer van het project), Roel Daenen (Stripgids), Jeroen Janssen (één van de tien striptekenaars) en Anne-Sophie Van Vyve (Kazerne Dossin).

“Met een tentoonstelling die alleen uit tekst bestaat, mis je een groot deel van je bezoekers,” vertelt Bas Kortholt van Kamp Westerbork en co-initiatiefnemer van het project in het panelgesprek. “Er zijn zoveel verschillende manieren die je kan gebruiken om een verhaal over te dragen,” gaat hij verder. “Dat blijft de essentie van wat we doen: een verhaal overdragen. We zoeken naar manieren om ook mensen te bereiken die anders niet over het thema zouden leren.”

Tegelijkertijd begeleidde Wide Vercnocke, één van de striptekenaars, een workshop voor een klasgroep in de tentoonstelling. Wide licht het belang van de expo toe: “Het vertellen van verhalen is een essentieel onderdeel van onze menselijke cultuur en zorgt voor overlevering door de generaties heen. Of het nu gaat om fictie in films, strips en boeken, het bijzondere aan dit project is dat het vertrekt vanuit een hartverscheurende realiteit die eindeloos relevant blijft.”

‘Het Onvoorstelbare Verbeeld’ is mede mogelijk gemaakt met financiële bijdragen van Dutch Culture, het Mondriaan Fonds, de Nederlandse Ambassade in België en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

  • 27.09- 15.12 2024
  • Museum Kazerne Dossin: Panoramazaal
  • Gratis toegang
  • De graphic novel van de expo is verkrijgbaar in de bookshop.
    De tentoonstelling reist na afloop door naar Gedenkstätte Neuengamme