nl
Tickets Nieuwsbrief
Pers

Nieuwigheden zomer 2024

01.07.2024

Kazerne Dossin onthult lang bewaarde stukken en opent een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling.

 

Porseleinen set Vanderhoydonck

In de glazen vitrine, vlak bij de inkom van het museum, exposeren we unieke objecten die werden toevertrouwd aan het onderzoekscentrum. De objecten worden elke vier maanden gewisseld en vertellen telkens een bijzonder verhaal. 

Op vrijdag 28 juni 2024 werden de nieuwe bijzondere objecten onthuld die de komende maanden te bewonderen zijn in de wisselvitrine. In het bijzijn van de schenkers en bewaarders werd het verhaal bij de porseleinen set uit de doeken gedaan. 


Dit servies uit porselein werd in 1941 in bewaring gegeven aan de familie Vanderhoydonck uit Wijchmaal in Limburg. Na de oorlog is het porseleinen servies nooit meer opgehaald. Het blijft een mysterie wie de eigenaar was.

Mogelijke eigenaars

In 1941 werden honderden Joodse gezinnen vanuit Antwerpen naar Limburg uitgewezen. De lokale boerderijen schoten hen te hulp voor eten, omdat de rantsoenen vaak niet volstonden. Eén van die boerenfamilies was de familie Vanderhoydonck. Zo kwam ook een onbekende Joodse vrouw met kind bij hen aankloppen. Voor ze weer moest vertrekken, gaf ze haar servies ter bewaring aan de zussen Leen en Mie, en broer Tinus Vanderhoydonck.

De naam van de vrouw is niet gekend, maar ze zei dat ze uit Wenen kwam en na de oorlog zou terugkomen om het porselein op te halen. Ze keerde echter nooit terug.

Uiteindelijk erfde Frie Ceyssens het porselein. Frie was de neef van de familie Vanderhoydonck en groeide op in hun boerderij. Hij nam de set mee naar Hasselt en bewaarde het in een speciaal houten kastje. 

Frie was ervan overtuigd dat de Joodse eigenaars opgeslokt waren in de Nacht und Nebel van de Duitse concentratiekampen. Later zou blijken dat zijn vermoeden toch niet klopte.

Na het overlijden van Frie Ceyssens en zijn echtgenote Miet Keunen in 2023 gaven zijn kinderen dit kostbaar porselein in bewaring aan de Dossinkazerne in Mechelen voor verder onderzoek.

We waarderen de inspanningen van de onderzoekers van Kazerne Dossin om het bijzondere verhaal van deze objecten te onderzoeken. Hun werk stelt ons in staat om deze petite histoire uit de Tweede Wereldoorlog te delen.

Jos Ceyssens

Het onderzoeksteam van Kazerne Dossin zocht naar Joodse families met kinderen uit Wenen die in 1941 in Wijchmaal verbleven. Zo kon het team de zoektocht terugbrengen tot twee Joodse gezinnen: de familie Koral-Vogel en de familie Muhlstein-Ullmann. Van de 20 Joden die in 1941 in Wijchmaal woonden, overleefden bovendien enkel deze twee families de oorlog. Hoewel de onderzoekers hun nabestaanden konden opsporen, kon de eigenaar  niet met zekerheid geïdentificeerd worden. 

Over de set

Het servies van het merk ‘Kerag’ bestaat uit een koffiepot (of theepot), een melkkan, een suikerpot en vijf kopjes met bordjes. Op elk stuk staan scènes uit het Oude Testament afgebeeld. De set is niet meer compleet; zo mist er een kopje en een schoteltje.

Dit boeiende verhaal schetst hoe het leven eraan toeging tijdens de Tweede Wereldoorlog. We zijn dankbaar dat we deze items aan het publiek mogen presenteren.

Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin
Praktisch
  • De items worden tentoongesteld van 28.06 tot 28.10.2024 in de wisselvitrine
  • Museum Kazerne Dossin, gelijkvloers
  • Meer info op de memoriaalwebsite

Nieuwe tijdelijke expo: Jos Hakker 

De ‘Antwerpse Handjes’, dé toeristische specialiteiten van Antwerpen, vieren dit jaar hun 90ste verjaardag. Anders dan het koekje zelf is uitvinder – Jos Hakker – veel minder bekend.

Het levensverhaal van de ingeweken Joodse Amsterdammer is nauw verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Hakker werd namelijk opgepakt in 1942 door de Duitse bezetter om gedeporteerd te worden naar Auschwitz-Birkenau. Hij wist te ontsnappen en sloot zich aan bij het verzet in Luik. Als één van de zeldzame ooggetuigen schreef hij over de deportaties en de gruwel in de Dossinkazerne.

Deze tijdelijke expo geeft een inkijk in het bijzondere leven van Jos Hakker. 

Deze tentoonstelling werd gerealiseerd door het ADVN en kwam tot stand op initiatief van Koekenstad Antwerpen en Piet De Lombaerde. De inhoudelijke uitwerking gebeurde in nauwe samenwerking met Kazerne Dossin en het MAS.

Praktisch

  • Gratis 
  • Te bezoeken in Kazerne Dossin vanaf 1.07
OPGELET! Het museum is gesloten op woensdag en van 29 juli tot en met 18 augustus 2024