Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

#FakeImages reist naar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York

12.01.2023

Van 16 januari tot 20 februari 2023 zal de veelgeprezen expo #FakeImages in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York te zien zijn. De tentoonstelling is gebaseerd op de collectie van Arthur Langerman, een Belgische overlevende van de holocaust die de grootste collectie antisemitische tekeningen, posters en objecten van Europa bij elkaar bracht.

 #FakeImages toont antisemitische beelden door de eeuwen heen en legt de mechanismen bloot die de hedendaagse denkbeelden en samenleving beïnvloeden. Aan de hand van actuele voorbeelden moedigen interactieve opstellingen de bezoeker aan om tijdloze mechanismen zoals stereotypen, complottheorieën, propaganda, misleiding en humor te doorzien en aan het licht te brengen.

De collectie van Arthur Langerman is uniek

Arthur Langermans collectie telt meer dan 9.000 originele items en is in Europa de grootste in haar soort. Ze werd toevertrouwd aan het Centrum voor Antisemitismeonderzoek van de Technische Universiteit Berlijn. Daar werd in 2019 het Arthur Langerman-archief voor het onderzoek van antisemitische iconografie (ALAVA) opgericht om de collectie te beschermen en te bewaren, het onderzoek ervan te bevorderen en te leiden, en tentoonstellingen met materiaal uit de collectie te organiseren.

Eind maart 1944 arresteerden de Duitse bezetters Arthur Langerman en zijn ouders in Antwerpen. Arthur, die nog geen twee jaar oud was, werd in het weeshuis ‘Pouponnière d’Uccle’ geplaatst. Zijn ouders, Salomon en Zysla, werden op 19 mei 1944 vanuit het Belgische doorgangskamp in Mechelen met Transport XXV naar Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Zijn vader overleed in februari 1945 in een subkamp van het concentratiekamp van Flossenbürg. Zijn moeder werd na de bevrijding met haar zoon herenigd bij haar terugkeer in België. Getraumatiseerd door haar ervaringen tijdens de oorlog trok ze zich terug in stilzwijgen, geheimen en angsten, wat een diepe en blijvende impact op Arthur had. Door het Eichmann-proces in 1961 werd Arthur Langerman zich bewust van het buitengewone en radicale kwaad waarvan zijn familie en de Europese Joden het slachtoffer waren geworden. Vanaf dat moment begon hij aan zijn verzameling.

Een historische en tegelijk actuele tentoonstelling

Kazerne Dossin is een museum, memoriaal en onderzoekscentrum gewijd aan de Holocaust en de mensenrechten, en bevindt zich op een unieke herdenkingsplaats in België. Voor de expo #FakeImages selecteerden de curatoren van Kazerne Dossin, Dr. Veerle Vanden Daelen en Dr. Laurence Schram, items uit de enorme collectie van Arthur Langerman – gaande van postkaarten tot posters – die tonen hoe het antisemitisme zich mettertijd ontwikkelde. De tentoonstelling maakt duidelijk dat antisemitisme en andere vormen van discriminatie en uitsluiting ook vandaag nog een probleem zijn. Het hedendaagse gedeelte dat aan de historische collectie gekoppeld is, geeft met behulp van interactieve installaties, videobeelden, enz. duiding bij de mechanismen die achter deze fenomenen schuilgaan.

Het materiaal wordt zo opgesteld dat de getoonde antisemitische beelden op geen enkele manier een artistiek aura krijgen. De items worden in lage vitrines of op lage schildersezels tentoongesteld of liggen plat op tafels. De informatieborden waarop de verschillende mechanismen worden uitgelegd, vallen op door hun felrode kleur. Deze opvallende kleur geeft aan dat de borden de bezoeker tot actie willen aanzetten en onderscheidt ze duidelijk van het historische deel van de expo.

Na een eerste, bijzonder succesvolle tentoonstelling in België in Kazerne Dossin in 2021, was van 8 november tot 11 december 2022 een aangepaste versie van de expo te zien in het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel. De tentoonstelling opent nu de deuren in New York en heeft zich tot doel gesteld om een rol te blijven spelen bij de preventie van discriminatie en haat.

Events

Naar aanleiding van de tentoonstelling in New York en ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust worden twee events georganiseerd. De officiële opening, het eerste event, zal op 25 januari op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties plaatsvinden in aanwezigheid van Arthur Langerman, de adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties belast met wereldwijde communicatie en vertegenwoordigers van de organiserende en ondersteunende partners. Als speciale gast zal de Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster en filantrope Diane von Furstenberg, dochter van overlevenden van de Holocaust, aanwezig zijn.

In het Center for Jewish History volgt op 26 januari een tweede event dat verband houdt met de expo #FakeImages. Dr. Jonathan Brent (YIVO), Dr. Pamela Nadell (American University), Dr. Veerle Vanden Daelen (Kazerne Dossin), Dr. Uffa Jensen (TU Berlin) en Dr. Gavriel Rosenfeld (Center for Jewish History) en Jason Guberman (American Sephardi Federation) nemen er deel aan een panelgesprek met de titel Unmasking Antisemitism (antisemitisme ontmaskeren) en delen hun inzichten omtrent antisemitisme in het verleden en de alarmerende terugkeer ervan in onze hedendaagse wereld.

Met de steun van:

De Verenigde Naties zijn vastbesloten om het antisemitisme in al zijn vormen tegen te gaan. Het Outreach-programma van de Verenigde Naties over de Holocaust ontvangt de expo #FakeImages als onderdeel van zijn programma ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust. De tentoonstelling in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties werd mogelijk gemaakt met de steun van de Arthur Langerman Foundation, de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van het Koninkrijk België, de Permanente Missie van Duitsland bij de Verenigde Naties, en de Consulaten-Generaal van België en Duitsland bij de Verenigde Naties. Hun inzet voor de Holocaustherdenking en -educatie is bijzonder waardevol voor het consolideren en versterken van de mensenrechten.

Meer informatie:

Praktische informatie

  • Data: 16 januari tot 20 februari 2023. Gesloten tijdens het weekend
  • Adres: Hoofdkantoor van de Verenigde Naties, Tussen E45 en E46 Street, 1st Avenue, New York.
  • Officiële opening: op 25 januari om 18.30 uur in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties
  • Panelgesprek: op 26 januari om 19.00 uur in het Center for Jewish History, 15 West 16th Street · New York, NY 10011

Contact:

Pers

  • Interviews: Dhr. Arthur Langerman, Dr. Veerle Vanden Daelen (Kazerne Dossin) en Dr. Uffa Jensen (ALAVA) zijn tijdens hun verblijf in New York (23 januari tot 27 januari 2023) beschikbaar om over de expo, de collectie en actuele vormen van antisemitisme te praten. U kunt ook een afspraak maken voor een onlinegesprek. Contact: Anne-Sophie Van Vyve: anne-sophie.vanvyve@kazernedossin.eu / +32 472 29 25 92.
  • Persbeelden: link