Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

European Culture Award voor Homo’s en Lesbiennes in nazi-Europa

05.03.2024

Kazerne Dossin en Mémorial de la Shoah vallen internationaal in de prijzen 

De ontwikkelaars van de tijdelijke expo ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’ mochten de European Culture Award van KulturForum Europa in ontvangst nemen. Voor deze gelegenheid stelt Kazerne Dossin de expo gratis open.

Winnaar European Culture Award

Samen met Mémorial de la Shoah ontving Kazerne Dossin op 5 maart 2024 met gepaste trots de prestigieuze European Culture Award van KulturForum Europa. KulturForum Europa koos voor deze expo omdat ze aandacht vestigt op de omvang van de nazivervolging en de rijkdom aan (sub)culturen die in het begin van de 20ste eeuw in de homogemeenschap bestonden. “De expo gaat de uitdaging aan om dit stuk geschiedenis voor de vergetelheid te behoeden. Ze vertrekt vanuit een wetenschappelijk oogpunt om zo veel mogelijk onwaarheden en onvolledigheden over dit thema te bestrijden”, aldus KulturForum Europa.

Voor de ceremonie kwamen alle betrokken partijen ter plaatse: Dieter Topp (Directeur KulturForum Europa), Christian Bauer (Directeur van de Academie voor Kunst en Design bij KulturForum Europa), Sophie Nagiscarde (Mémorial de la Shoah), Suzette Robichon (journalist, redacteur en vrouwenrechtenactiviste), Florence Tamagne (historica en curator van de oorspronkelijke expo), Tomas Baum (directeur Kazerne Dossin) en Björn Siffer (schepen van cultuur Stad Mechelen).

KulturForum

Het KulturForum Europa e.V. (KFE) werd in 1992 door Hans-Dietrich Genscher opgericht om een internationaal gedeelde Europese gedachte over cultuur te bevorderen. Binnen die missie toont de instelling bijzondere aandacht voor hedendaagse verschijnselen van racisme en de uitsluiting van gemeenschappen, evenals discriminatie op basis van afkomst, geloof, ideologie, huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid.Ze streven ernaar om wederzijds respect en tolerantie internationaal via cultuur te promoten en aan te moedigen en zetten zich in voor de bestrijding van vreemdelingenhaat en xenofobie.

Hun European Culture Award geven ze elk jaar aan kunstenaars, organisaties en tentoonstellingen die bijzondere aandacht tonen voor deze thema’s. De vorige winnaar was de Kosovaarse theatermaker Jeton Neziraj. Die won de prijs in 2020-2021 met zijn culturele organisatie ‘Qendra’, die een stem geeft aan politieke en sociale problemen in de vorm van theater en andere literaire en culturele evenementen. 

Dit jaar gaat de eer naar de ontwikkelaars van de expo ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’. Het team van Kazerne Dossin voorziet daarin heel wat relevante en onderbelichte gegevens over de situatie in België en Nederland. Museum Kazerne Dossin toont zich eens te meer als een internationale referentie en zet Mechelen op de kaart als plek van herinnering aan een verleden dat zich nooit meer mag herhalen.”, voegt Mechels schepen van cultuur Björn Siffer toe. 

Tentoonstelling Homo’s en Lesbiennes in nazi-Europa

Het lot van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog werd lange tijd miskend. De overgrote meerderheid van de bevolking was niet op de hoogte. De tentoonstelling brengt hun precaire situatie aan het licht in België en buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland. Mémorial de la Shoah ontwikkelde het concept van deze tentoonstelling die onder de wetenschappelijke leiding van Florence Tamagne tot stand kwam. Deze expo vond plaats in 2021 in Parijs. 

“Het is een plicht om het lot van homoseksuelen en lesbiennes in nazi-Europa te herinneren, wat lang onzichtbaar is gemaakt. Met de hulp van verschillende originele documenten focust de expo op hun benarde situatie tijdens het naziregime, van stigmatisering tot vervolging en vervolgens op de strijd voor erkenning”, vertelt Florence Tamagne, Wetenschappelijk curator van de tentoonstelling, docent hedendaagse geschiedenis aan de Université de Lille en specialist in de geschiedenis van de homoseksualiteit. 

Het materiaal met betrekking tot België en Nederland werd ontwikkeld en toegevoegd door Kazerne Dossin. Ze deden hiervoor beroep op de expertise van historici als Wannes Dupont, Judith Schuyf, Marc Verschooris en Bart Hellinck. De expo liep aanvankelijk van 16 februari 2023 tot 10 december 2023 en werd wegens succes verlengd tot 13 maart 2024. De tentoonstelling trok sinds de opening bijna 21.000 bezoekers. 

“De Europese geschiedenis is een polyfone geschiedenis. Met deze tentoonstelling belichten wij opnieuw een bijzondere geschiedenis die ons behoedt voor de valkuil van een unitaire geschiedenis. Het geeft ons ook de gelegenheid om de actuele betekenis van deze geschiedenis van vervolging van homo’s en lesbiennes te onderzoeken”, licht Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin, toe.

Gratis toegang

Omdat we verheugd zijn met deze erkenning bieden we vanaf vandaag gratis toegang aan tot de expo Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa. Reserveren voor een gratis bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling kan vanaf donderdag 8 maart tot en met zondag 10 maart aan de balie of via de website.