Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

Bezoek ambassadeurs op International Holocaust Remembrance Day

27.01.2023

Vandaag, op International Holocaust Remembrance Day, kwamen ambassadeurs van 11 verschillende landen een krans leggen aan de Dossinkazerne in Mechelen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust. Vertegenwoordigers van o.a. Duitsland, Polen, Frankrijk en de Verenigde Staten herdachten zo de gedeporteerden uit de Dossinkazerne.

Tussen 1942 en 1944 werden 25.490 Joden en 353 Roma gedeporteerd vanuit de Dossinkazerne in Mechelen. De meeste treinen hadden Auschwitz-Birkenau als eindbestemming. Weinig gedeporteerden overleefden. Vandaag is de oude militaire basis een serene plaats van bezinning en herinnering, een Memoriaal.

De internationale herdenkingsdag van de Holocaust vindt jaarlijks plaats op 27 januari. Op deze dag werd in 1945 het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijd. Kazerne Dossin neemt elk jaar deel aan de herdenking en nodigde ditmaal een aantal ambassadeurs gevestigd in ons land uit om een krans neer te leggen aan de voormalige kazerne. 11 ambassadeurs van o.a. Verenigde Staten, Polen, Duitsland, Zweden, Israël,  United Kingdom, Litouwen en Frankrijk kwamen speciaal naar Mechelen.

Na de kranslegging was er een bezoek aan het Memoriaal en het museum.

Bij aanvang van de ceremonie sprak Tomas Baum de genodigden toe:  “De bevrijding van Auschwitz is een betekenisvol moment en de herdenking ervan over landsgrenzen heen delen sterkt onze overtuiging. Mensen aanmoedigen om na te denken over lessen van het verleden blijft belangrijk. Niet alleen kennis en inzicht delen, maar ook empathie en verbondenheid beleven in de hoop vandaag sterker te staan.”