Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

Ambassadeurs eren International Holocaust Remembrance Day met bezoek aan Kazerne Dossin

29.01.2024

In het kader van International Holocaust Remembrance Day hebben de ambassadeurs van zestien verschillende landen een krans neergelegd aan de Dossinkazerne in Mechelen. Hiermee herdachten ze de slachtoffers van de Holocaust.

International Holocaust Remembrance Day is een wereldwijde herdenkingsdag op 27 januari. De keuze van de datum houdt verband met de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Elk jaar draagt Kazerne Dossin bij aan de herdenking hiervan. De ambassadeurs van zestien verschillende landen legden vandaag een krans aan de Dossinkazerne in Mechelen om de slachtoffers van de Holocaust te eren. Om de joodse sabbat op zaterdag te respecteren, vond de plechtigheid uitzonderlijk plaats op vrijdag 26 januari.

Tussen 1942 en 1944 werden 25.940 Joden en 353 Roma en Sinti gedeporteerd vanuit de Dossinkazerne in Mechelen. De meeste treinen gingen naar Auschwitz-Birkenau. Weinig van de gedeporteerden overleefden deze aangrijpende gebeurtenis. Vandaag is de voormalige legerkazerne een serene plek voor herdenking en reflectie, een memoriaal.

Met de ondersteuning van het Belgische voorzitterschap bij de EU, nodigde Kazerne Dossin verschillende ambassadeurs uit die zich in België bevinden om er een krans te komen leggen.

Zestien ambassadeurs van onder andere de Verenigde Staten, Polen, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Litouwen en Japan reisden af naar Mechelen voor deze gelegenheid. De volledige lijst van aanwezigen vind je hier.

Na de ceremonie bezochten de ambassadeurs het Memoriaal en museum van Kazerne Dossin. Ze werden rondgeleid door museumdirecteur Tomas Baum. De ambassadeurs werden uitgenodigd om deel te nemen aan het project ‘Elke Naam Telt’. Dit initiatief door Kazerne Dossin nodigt mensen uit om de naam van een van de 25.483 slachtoffers voor te lezen en hen hun naam terug te geven.

Bart Somers, burgemeester van Mechelen, sprak de gasten toe aan het begin van de ceremonie:

“Door de slachtoffers van de Holocaust te herdenken, verenigen we ons als gemeenschap om ervoor te zorgen dat de lessen van de geschiedenis ons leiden naar een toekomst van tolerantie, empathie en gedeelde menselijkheid. De kransen die door ambassadeurs uit zestien landen worden gelegd, symboliseren onze collectieve inzet om het verleden te eren en een wereld op te bouwen waarin geen plaats is voor haat en wreedheden.”