Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Pers

11de editie van de Portrettenceremonie

28.11.2023

Op donderdag 30 november 2023 vindt de elfde editie plaats van de Portrettenceremonie in Kazerne Dossin. 49 nieuwe portretten zullen toegevoegd worden aan de Portrettenmuur in het museum. Zo krijgen in totaal bijna 21.000 gedeporteerden vanuit de Dossinkazerne ‘een gezicht’. Tijdens dit herdenkingsmoment worden een aantal levensverhalen verteld van personen wiens foto het afgelopen jaar gevonden of geschonken werd.

De portrettenmuur

De portrettenmuur van Kazerne Dossin is een levend monument dat elk jaar groeit.  De immense wand is het resultaat van het ‘Geef ze een Gezicht’-project dat van 2004 tot vandaag foto’s van gedeporteerden opspoort. Dit jaar worden 49 nieuwe foto’s toegevoegd aan de portrettenwand. Zo houden 20.953 foto’s en 4.890 silhouetten de herinnering levend aan de grootste misdaad tegen de menselijkheid die ooit in België gebeurde.

Alle verzamelde portretten staan ook op de memoriaalwebsite waar men een boodschap kan achterlaten en een digitaal herdenkingskaarsje kan aansteken.

Het verzamelen van portretten

Sinds 4 oktober 2023 loopt naast ‘Geef ze een gezicht’ een nieuw herdenkingsproject: ‘Elke naam telt’. Kazerne Dossin gaat op zoek naar 25.843 personen die elk de naam komen inlezen van één gedeporteerde die is weggevoerd vanuit de Dossinkazerne. De inschrijvingen zijn een succes. Kazerne Dossin ontving via deze weg extra informatie en enkele foto’s.

Ook via het project rond racisme, discriminatie of antisemitisme in het voetbal van Kazerne Dossin kwam er een nieuwe foto te voorschijn. Andreas Kahrs, een Duitse sporthistoricus, bracht het museum in contact met de nabestaanden van de Oostenrijkse profvoetballer Norbert Lopper, die vervolgens een nog ontbrekende foto schonken.

Andere initiatieven buitenshuis, zoals Struikelstenen Deurne en het Huis van het Belgisch-Frans verzet, spelen eveneens een grote rol bij het vinden van portretten.

De ceremonie is een uitgelezen moment om alle vrijwilligers, onderzoekers,  samenwerkende instellingen en schenkers te bedanken en sereen stil te staan bij de levensverhalen van de mensen wiens portret we dit jaar toevoegen.