Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

Nieuwe collectie Calixte Vandevelde

25.10.2023 Onderzoekscentrum

Vlakbij de ingang van het museum staat een vitrine. Vanaf 26 oktober vind je daarin objecten uit de collectie Calixte Vandevelde. Kazerne Dossin ontving de voorwerpen in bruikleen van Jo en Sofie Peeters-Van Krunkelveldt.

Calixte Vandevelde, de grootvader van Jo Peeters, wordt enkele weken na de bevrijding van de Dossinkazerne naar het voormalige SS-verzamelkamp gestuurd. Hij werkt voor de Belgische Regie voor Telefonie en Telegrafie (RTT) en moet de communicatielijnen in het dan lege gebouw herstellen. Calixte ontdekt in de Dossinkazerne heel wat achtergelaten voorwerpen en beslist deze te redden van de vernietiging. Hij houdt ze decennialang veilig. In 2011 draagt hij de verzameling over aan zijn kleinzoon Jo Peeters, curator van het Huis van het Belgisch-Franse verzet.

In de vitrine kan je vanaf 26 oktober vier objecten bekijken die voor het eerst sinds de oorlog tentoongesteld worden: de bril van Annie Buchbaum, het hangertje van Hana Tannenbaum, de diamantweegschaal van Jaak Brandon en het zakhorloge van Leon Brener. Een legende geeft extra duiding.

We zijn Jo en Sofie zeer dankbaar voor de bruikleen.

 

Meer informatie