Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

International Holocaust Remembrance Day 2024

26.01.2024

In het kader van International Holocaust Remembrance Day hebben de ambassadeurs van zestien verschillende landen vandaag een krans neergelegd aan de Dossinkazerne in Mechelen. Hiermee herdachten ze de slachtoffers van de Holocaust.

International Holocaust Remembrance Day is een wereldwijde herdenkingsdag op 27 januari. De keuze van de datum houdt verband met de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Elk jaar draagt Kazerne Dossin bij aan de herdenking hiervan. 16 ambassadeurs van onder andere de Verenigde Staten, Polen, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Litouwen en Japan reisden af naar Mechelen voor deze gelegenheid en legden een krans aan de Dossinkazerne in Mechelen om de slachtoffers van de Holocaust te eren. Om de joodse sabbat op zaterdag te respecteren, vond de plechtigheid uitzonderlijk plaats op vrijdag 26 januari.

Tussen 1942 en 1944 werden 25.940 Joden en 353 Roma en Sinti gedeporteerd vanuit de Dossinkazerne in Mechelen. De meeste treinen gingen naar Auschwitz-Birkenau. Weinig van de gedeporteerden overleefden deze aangrijpende gebeurtenis. Vandaag is de voormalige legerkazerne een serene plek voor herdenking en reflectie, een memoriaal.