Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Nieuws

Herdenking Transport XX

20.03.2023

Op 19 april 1943 vertrekt Transport XX vanuit de Dossinkazerne richting Polen. Het konvooi vervoert 1631 mannen, vrouwen en kinderen en heeft als bestemming concentratiekamp en vernietigingscentrum Auschwitz-Birkenau. Het twintigste transport is het eerste transport met goederenwagons.

Ter hoogte van Boortmeerbeek wordt het konvooi door drie jonge mannen, Youra Livschitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau, overvallen. Zeventien mensen kunnen vluchten. Ook na de overval springen 220 mensen langs het hele Belgische traject uit de trein. In totaal ontsnappen 121 personen definitief aan deportatie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd in heel Europa geen andere succesvolle poging ondernomen om Joden uit een deportatietrein te bevrijden. Meer info over Transport XX vind je in de permanente expo en op de memoriaalwebsite.

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat het twintigste transport werd overvallen. Kazerne Dossin neemt deel aan herdenkingsactiviteiten. In het Joods Museum van België vindt op 19 april een congres plaats met o.a. Laurence Schram, onderzoekster aan Kazerne Dossin. Het congres duurt een hele dag, van 10.00 uur tot 16.00 uur. De studiedag wordt georganiseerd door het Joods Museum van België en VZW Auschwitz in Gedachtenis / Stichting Auschwitz. Deelname is gratis maar inschrijving is verplicht. Alle info vind je hier.

Op 23 april organiseert Boortmeerbeek een herdenking om 10.30 uur aan het gemeentehuis, Pastorijstraat 2. Het thema van de herdenking is ‘We remember’. De herdenking wordt o.a. bijgewoond door Simon Gronowski, overlever van Transport XX, en Viviane Castegnier-Yarom. De moeder van Viviane Castegnier-Yarom sprong uit het konvooi terwijl ze van haar in verwachting was. Ook Tomas Baum, directeur Kazerne Dossin, zal spreken.