10 december 1948 markeert een historische dag: de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd ondertekend in Parijs. Het initiatief voor deze Verklaring ontstond na de Tweede Wereldoorlog met als doel de fundamentele rechten en vrijheden van ieder individu wereldwijd te waarborgen. Tot op vandaag vormen mensenrechten een ethisch kompas dat ons eraan herinnert wat het betekent om mens te zijn en waardigheid voorop te stellen. Het afdwingen van respect voor mensenrechten is noodzakelijk. Deze rechten moeten begrepen, gedeeld en verdedigd worden in het dagelijkse leven. Ze vereisen blijvende waakzaamheid, in daden en in woorden.
Kazerne Dossin is een museum over de Holocaust, maar ook over mensenrechten. De geschiedenis geeft ons inzicht over mechanismen en de gevolgen van machtspolitiek. Een boodschap van Kazerne Dossin is dat je ook steeds op zoek moet gaan naar de marge om ‘neen’ te zeggen. Bezoek museum Kazerne Dossin om te leren over menselijke waardigheid en de gevolgen van misdaden tegen de menselijkheid.
In het museum is het werk ‘Horen, zien, zwijgen, roepen!’ van Daniel Hernandez-Salazar te zien. De kunstenaar toont in het vierde beeld het protest dat in zijn thuisland Guatemala werd gevoerd tegen de onmenselijke situatie en de vele slachtoffers. Hij herinnert ons eraan dat we meer kunnen doen dan enkel horen, zien en zwijgen. Want universele mensenrechten beginnen bij elk van ons.
Lees hier het opiniestuk van directeur Tomas Baum over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens