Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief

Deze zes handleidingen bieden hulp aan docenten die les willen geven over discriminatie. De werkvormen zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Anne Frank Stichting (Amsterdam), Kazerne Dossin (Mechelen) en Polin (Warschau) in 2018 en 2019.

Twee belangrijke doelen lopen als een rode draad door de handleidingen.

Het eerste doel is het begrijpen en voorkomen van discriminatie. De leerlingen krijgen meer inzicht in de veelzijdigheid van hun eigen identiteit en hoe we in de praktijk vaak gereduceerd worden tot één enkel (vermeend) onderdeel van die identiteit (‘zwart’, ‘vrouw’, ‘Jood’, ‘homoseksueel’, ‘moslim’, …). Ze leren dat onze menselijke behoefte aan eenvoud en helderheid soms kan leiden tot stereotypen (“alle vrouwen huilen snel”), hoe dat weer vooroordelen tot gevolg kan hebben (“Naya is een vrouw, dus ik weet zeker dat ze veel huilt”). Vooroordelen kunnen dan weer leiden tot discriminatie (“Ik wil niet werken met Naya”). Het doorgronden van dergelijke mechanismes is een belangrijke stap om discriminatie een halt toe te roepen.

Het tweede doel is reageren op discriminatie. De handleidingen bieden inzicht in welke concrete mogelijkheden er bestaan om zelf iets tegen discriminatie te doen. Wat kan je zeggen? Wat kan je doen? Welke stappen zijn er? De leerlingen buigen zich gezamenlijk over deze vragen en leren zo om hun eigen strategie te bepalen.

De manier waarop leerlingen met het onderwerp geconfronteerd worden verschilt nogal. Daarom zijn de handleidingen opgedeeld in drie leeftijdsgroepen. Twee handleidingen zijn voor de leeftijdsgroep 10-12 jaar, twee handleidingen zijn voor de leeftijdsgroep 13-15 en twee handleidingen zijn voor de leeftijd 16-18.

Download het volledige lespakket