Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Expositie

Gastexpo: Ground Shadows

09.09.2023 - 24.10.2023

Op 29-30 september 1941 werden in totaal 33.771 Joden uit Kyiv doodgeschoten bij het ravijn Babyn Yar. Babyn Yar staat vandaag symbool voor de Holocaust door kogels in Oekraïne.

Na de oorlog, in de USSR, was het verboden om Joden te onderscheiden van de rest van het Sovjet-volk. Om te voorkomen dat er bij Babyn Yar publieke herdenkingen zouden plaatsvinden, richtte de Sovjetoverheid er een industriële stortplaats in, wat in 1961 opnieuw leidde tot een ramp. Na een ongeval bij een dam werden ongeveer duizend mensen door een modderstroom levend begraven.

Nadat de Sovjet-Unie uiteengevallen was, werden in Babyn Yar monumenten geïnstalleerd om de slachtoffers van de Holocaust en de modderstroom te herdenken. Op 1 maart 2022 vielen Russische troepen Kyiv aan met raketten waarvan er één het leven kostte aan vijf mensen die op weg waren naar de gedenktekens van Babyn Yar.

Babyn Yar is een Holocaustsite waar totalitaire regimes misdrijven pleegden. Tegenwoordig heeft Babyn Yar meer weg van een bos of een groot park met bomen. De bomen zijn stille getuigen van de misdaden die hier plaatsvonden.

De Oekraïense kunstenares Anna Zvyagintseva bekijkt de bomen van Babyn Yar van naderbij en staat stil bij de mensen die de Holocaust en moderne oorlogvoering niet overleefden. Beelden van een boom en een menselijke figuur zijn bij elkaar geplaatst en vertellen een verhaal over elkaar. Via een installatie van natuurlijke, broze materialen biedt de kunstenares een complexer en genuanceerder beeld van de wereld.

De expo ‘Ground Shadows’ loopt tot 24 oktober en de toegang is gratis. Iedereen is welkom op de opening op 8.09 om 18:00.

Ground Shadows’ is een gezamenlijk project van IZOLYATSIA en Past / Future / Art en wordt georganiseerd door Oksana Dovgopolova, Kateryna Filyuk en Kateryna Semenyuk.

  • 09.09.2023 - 24.10.2023
  • Nederlands, Engels
  • Museum: 4de verdieping, panoramazaal
  • Gratis