Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Open Huizen

08.10.2022 - 09.10.2022

Wat heeft jouw huis, straat of wijk te vertellen? Misschien was je woning een onderduikadres tijdens de Tweede Wereldoorlog of viel er een V-bom vlakbij. Zeker in Antwerpen is de kans groot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zo’n 25.000 inwoners van Antwerpen het slachtoffer van vervolging en geweld door het naziregime. Velen van hen werden naar de Dossinkazerne gebracht, de wachtkamer van Auschwitz. Deze mensen lieten sporen en herinneringen na. Tijdens Open Huizen ontdek je deze verhalen en krijgen de slachtoffers opnieuw een gezicht en een plek in de stad.

In het weekend van 8 en 9 oktober komt de geschiedenis tot leven. Op twintig locaties in verschillende Antwerpse buurten delen getuigen, nazaten en bewoners in kleine kring verhalen over vervolging, verzet en oorlog. Als aanwezige heb je de tijd om te reageren, vragen te stellen of zelf wat te vertellen. Sommige locaties richten 2 of 3 vertelmomenten in. Je kan ook meerdere herdenkingen bijwonen. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is sterk aangeraden door de beperkte capaciteit.

Open Huizen is een initiatief van Erfgoedlab Antwerpen, MAS en Vredescentrum in samenwerking met diverse lokale partners. Ook Kazerne Dossin heeft zijn expertise gedeeld. Dr. Veerle Vanden Daelen, Adjunct-directeur en Coördinator Collecties & Onderzoek, geeft op 8 en 9 oktober een lezing in de Theatergarage.

  • 08.10.2022 en 09.10.2022
  • Nederlands
  • Twintig locaties in Antwerpen
  • Gratis