Tachtig jaar na de tragische zomer van 1942, waarin de Antwerpse politie hielp bij de arrestatie van duizenden Joden, ontdekken leerlingen van het Koninklijk Atheneum, een superdiverse school, de aangrijpende geschiedenis van hun stad. Wat betekent dit verleden voor hen vandaag?
In de zomer van 1942 werkten de Antwerpse autoriteiten samen met de Duitse bezetters om meer dan 10.000 Joden op te pakken en te deporteren. Slechts 500 van hen zouden na de oorlog terugkeren. Deze zwarte bladzijde in de Antwerpse geschiedenis is lang verzwegen, maar nu brengt een groep zesdejaars van het Koninklijk Atheneum dit pijnlijke verleden onder de aandacht. Ze ontmoeten nabestaanden van zowel de Joodse slachtoffers als van de betrokken politieagenten. Voor deze jongeren is het verleden misschien niet hun eigen geschiedenis, maar het is wel een historie die hen beïnvloedt. Net als in The Interview (over Afghaanse vluchtelingen) en Lost in Transition (over een verloren generatie Serviërs) verweeft Thom Vander Beken opnieuw verleden en heden om onderbelichte trauma’s kritisch te belichten op een manier die het soms moeilijk maakt om je verantwoordelijkheid te ontlopen.
Deze film wordt op 28 januari 2025 vertoond naar aanleiding van de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust (jaarlijks op 27 januari), dit in aanwezigheid van de regisseur.
Een samenwerking tussen: Kazerne Dossin en Vredescentrum.