Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Entartete Musik | Mechelen 2024

21.03.2024 - 24.03.2024

Het succesvolle Entartete Musik Festival Mechelen 2021 krijgt een vervolg tussen 21 en 24 maart 2024.

Onder de auspiciën van Kazerne Dossin  en Construct Europe (Stadsfestival Mechelen) zullen Kazerne Dossin en het CC Mechelen vier dagen lang het podium vormen voor een selectie van aangrijpende verboden muzikale getuigenissen uit Nazi-Duitsland maar ook uit Stalin-Rusland.

Muziek van Prokofiev, Wellesz, Ben-Haim, Gal, Shostakovich, Weinberg….gebracht door top-ensembles en -solisten als Oxalys en het Mechels Kamerorkest. Een extra plaats wordt ingeruimd voor Valentin Silvestrov, wellicht de bekendste  hedendaagse Oekraïense componist.

Ook deze tweede editie van Entartete Musik stelt een rijkelijk geïllustreerd boek voor (illustraties van kunstenaar Koen Broucke) waarin auteurs op uiteenlopende wijze omgaan met deze delicate materie.

Openingsconcert 21 maart 2024 om 20h  |  Kazerne Dossin: De verloren zonen van het modernisme

Oxalys 

Koen Broucke: Piano

Briljant maar minder bekend kamermuziekwerk (ballet-kwintet opus 39 en de ouverture op Hebreeuwse thema’s) van Russische grootheid Prokofiev worden tijdens dit concert geconfronteerd met het nonet van Egon Wellesz. Wellesz behoorde in zijn jeugd , samen met Anton Webern en Alban Berg, tot de intieme studentenkring van Arnold Schoenberg. Hij was ongetwijfeld één van de grootste modernisten uit het Wenen van het interbellum, een reputatie die door het nationaalsocialisme resoluut aan diggelen werd geslagen en hem noopte zijn leven in Engeland opnieuw op te bouwen. Het ensemble Oxalys is weerom de rode draad doorheen dit festival én de geknipte vertolker van dit schitterend repertoire.

Tussen deze werken door vertolkt beeldend kunstenaar en pianist (ontwerper van het festival beeld) Koen Broucke een viertal intieme pianowerken van Oekraïens meest bekende hedendaagse componist Valentin Silvestrov.

Tickets

Concert 22 maart 2024 om 20h Kazerne Dossin: De klank van de heilstaat

Michel Krielaars: spreker

Henriette Schenk: mezzosopraan

Irina Antonova: piano

Met zijn “De klank van de heilstaat” leverde schrijver en journalist Michel Krielaars een indrukwekkende getuigenis af van de absurde realiteit voor kunstenaars die door Stalin geïnstalleerd werd in een groot deel van de twintigste eeuw. Het wordt een muzikale lezing door de schrijver, afgewisseld met muzikale fragmenten van onder meer Prokofiev, Weinberg, Zaderatski en Kozin vertolkt door Henriette Schenk (mezzosopraan) en Irina Antonova (piano).

Tickets

Concert 23 maart 2024 om 20h | CC Mechelen: tussen esthetiek en pragmatiek

Mechels Kamerorkest

Toon Fret: fluit

Trevor Sakias: piano

Piet Van Bockstal: dirigent

“Het antwoord van een Sovjetkunstenaar op terechte kritiek”, zo luidde de officiële ondertitel die Dmitri Shostakovich aan zijn vijfde symfonie gaf. Het weergaloze succes van dit meesterwerk zou leiden tot zijn complete rehabilitatie. Alhoewel? In combinatie met diens tweede pianoconcerto dat Shostakovich schreef als presentje voor de negentiende verjaardag van zoon Maxim en het onvolprezen eerste concerto voor fluit en strijkers van Miesczyslaw Weinberg, een Russische entartete Joodse componist én vriend van Shostakovich wordt dit een grootse orkestrale avond.

Uitvoerders zijn het Mechels Kamerorkest (olv Piet Van Bockstal) en solisten Toon Fret (fluit) en Trevor Sakias (piano)

Tickets

Slotconcert 24 maart 2024 om 19h | Kazerne Dossin: muzikale diaspora

Alon Sariel: mandoline

Oxalys

Tijdens het slotconcert van Entartete Musik Mechelen 2024 verdiept wereldster Alon Sariel (mandoline) zich , samen met Oxalys, in het oeuvre van minder bekende Joodse “entartete” componisten die echter allen aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog zijn kunnen ontsnappen door uit te wijken van nazi-Duitsland naar veiliger oorden.

U ontdekt kamermuziekparels van deze onterecht in de vergetelheid geraakte wereldreizigers: werk van onder meer Paul Ben-Haim en Hans Gal tot en met de wervelende Hebreeuwse fantasie van Samuel Gardner.

 

 

 

Tickets

Partners