Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Boekvoorstelling: Natan Ramet, rescapé de la Shoah, Homme – Matricule – Témoin

03.09.2023

Met zijn aankomst in de hel van Birkenau krijgt Natan Ramet ook een andere naam en identiteit. Die bestaat uit zes cijfers: 160242. De nazi’s beschouwen hem niet meer als mens maar als kampnummer.

‘Jij hebt geluk, jij wordt hier aan het werk gezet’, fluistert het meisje dat het nummer op zijn linkervoorarm tatoeëert. Hij vraagt haar wat er met zijn oom gebeurt, die géén naald in zijn huid krijgt. Ze wijst gelaten naar de rokende schoorsteen even verderop. ‘Je oom verlaat nu de schoorsteen als rook, en als het vandaag niet is, dan vannacht. En als het vannacht niet is, dan morgen.’

Natan Ramet overleeft de kampen. Als een van de weinige uit zijn omgeving. Van zijn 58 uit België gedeporteerde familie- en schoonfamilieleden ziet hij er twee terugkeren. Van zijn 140 uit Polen weggevoerde familieleden vijf. Dit boek evoceert die gruwelijke geschiedenis. Maar het vertelt ook hoe Natan na de Holocaust rechtkrabbelt en getuigt. Hij staat mee aan de wieg van het Joods Museum van Deportatie en Verzet, later Kazerne Dossin. Een verhaal over verwerken maar nooit vergeten.

Op zondag 3 september stelt auteur Ronny Vandecandelaere het boek voor. Na zijn toelichting volgt een interview met Dr. Laurence Schram, onderzoekster Kazerne Dossin, en Patricia Ramet, dochter van Natan Ramet. Dr. Veerle Vanden Daelen, adjunct-directeur en coördinator Collecties & Onderzoek in Kazerne Dossin, modereert.

De boekvoorstelling zal volledig in het Frans verlopen en start om 14u00 in het Auditorium, vernoemd naar Natan Ramet.

  • Zondag 03.09.2023, 14:00 - 15:00
  • Frans
  • Kazerne Dossin, Auditorium Natan Ramet
  • Gratis, inschrijving verplicht
  • Geen tickets meer beschikbaar? Schrijf je in op de wachtlijst via reservaties@kazernedossin.eu.