Museum vandaag: 09:30 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Avant-première: One Life

13.02.2024 - 13.02.2024

Sir Nicholas Winton wordt ook wel eens ‘de Britse Schindler’ genoemd. In 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, zet hij zich in om meer dan 600 Joodse kinderen uit Tsjechoslovakije te evacueren. De meeste onder hen worden in veiligheid gebracht in het Verenigd Koninkrijk, waar ze opgevangen worden door Britse gezinnen.

Na de oorlog houdt hij zijn heldendaden verborgen voor de buitenwereld en vraagt hij zich af of hij niet nog meer kinderen uit de handen van de nazi’s had kunnen redden. Vijftig jaar na datum, in 1988, nodigt de BBC hem uit om in het programma That’s Life te verschijnen. Eindelijk komt sir Winton in het reine met het verdriet en het schuldgevoel hij al vijf decennia lang met zich meedraagt.

Tijdens de avant-première van deze film gaan we in gesprek met podcastmaker Sofie De Schampheleire. Haar podcast ‘Tijdens de oorlog was ik Solange’ vertelt het verhaal van haar grootmoeder Mimi. Na haar overlijden ruimt Sofie het appartement van haar grootmoeder op. Tot haar verbazing komt ze erachter dat oma Mimi een heldin was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder de schuilnaam ‘Solange’ was ze actief bij het Joods Verdedigingscomité, een onderduiknetwerk dat meer dan 2000 Joodse kinderen in veiligheid bracht. Maar dat had ze haar kleindochter nooit verteld… Na 80 jaar probeert Sofie het verhaal te reconstrueren en de verborgen waarheid aan het licht te brengen. Je kan de podcast ‘Tijdens de oorlog was ik Solange’ hier beluisteren.

Wil je graag een duoticket winnen voor deze avant-première op 13 februari in Lumière Mechelen?
Beantwoord dan de volgende vraag: Wat is het precieze aantal Joodse kinderen dat sir Nicholas Winton in veiligheid bracht in het Verenigd Koninkrijk? Stuur je antwoord naar info@kazernedossin.eu