Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Event

Boekvoorstelling: Verloren

29.10.2023

Voor Liesje Andriesse en haar zoontje eindigt een vier jaar durende vlucht voor het nazigeweld in Auschwitz. Als Ingrid Vander Veken haar nagelaten oorlogsbrieven in handen krijgt, weet ze: dit verhaal moet worden verteld.

Wie was deze jonge joodse vrouw? Welk geheim heeft haar broer Lou zijn hele leven met zich meegedragen? Wat heeft zich afgespeeld in de stilte van haar laatste jaren? Op zoek naar antwoorden vindt de auteur de laatste getuigen terug en stoot zij op de sporen die dit drama ook in hun levens heeft nagelaten. Van Nederland en België vertakt haar boek zich naar Frankrijk, Spanje en Portugal, Engeland en de Verenigde Staten. En naar Indonesië, waar Liesjes ouders en broer, op de vlucht voor de kampen in Europa, terechtkomen in jappenkampen.

‘Verloren’ is een tragisch levensverhaal en een boeiende familiesaga tegen de achtergrond van zwarte bladzijden die niet zijn omgeslagen en nooit vergeten mogen worden.

Op zondag 29 oktober stelt auteur Ingrid Vander Veken het boek ‘Verloren’ in Kazerne Dossin voor. Bij die gelegenheid zullen de documenten, nagelaten door Liesjes broer Lou Andriesse, overhandigd worden aan het archief van Kazerne Dossin. De nabestaanden schenken deze originele stukken, waarop de auteur zich heeft gebaseerd, om de nagedachtenis van Liesje Andriesse en haar zoontje Jean Spira te eren en hun verhaal te bewaren voor de komende generaties.

Programma

14:00 uur – Verwelkoming en inleiding
door Veerle Vanden Daelen, Conservator, Coördinator Collecties & Onderzoek Kazerne Dossin

14:10 uur – Toelichting bij de familiegeschiedenis van Liesje Andriesse
door Walter De Schampeleire

14:20 uur – Toelichting bij het Boek ‘Verloren’
door auteur Ingrid Vander Veken

14:30 uur – Vraaggesprek
met Walter De Schampeleire, Ingrid Vander Veken en Dorien Styven, archivaris bij Kazerne Dossin. Moderatie door Veerle Vanden Daelen.

15:00 uur – Vragen en Antwoorden (Q&A)

15:10 uur – Officiële overhandiging door de nabestaanden van documenten, nagelaten door Lou Andriesse, aan het archief van Kazerne Dossin.

Klezmerviolist Kevin Van Staeyen zorgt voor muzikale begeleiding tijdens de boekvoorstelling.

Na de lezing is er tijd voor een signeersessie. Neem je boek mee of koop een exemplaar in de museumshop.

 


Ingrid Vander Veken is auteur en journaliste. Haar nieuwste werk ‘Verloren’ verscheen in 2023 bij Uitgeverij Vrijdag. De Tweede Wereldoorlog was voor haar al eerder een inspiratiebron zowel in ‘Zwijgen’ (2016, Polis), als ‘De ogen van een kind’ (2017, Uitgeverij Vrijdag). Daarnaast is ze ook actief als columnist en docent Creatief Schrijven.

  • Zondag 29.10.2023, 14:00 - 15:30
  • Nederlands
  • Kazerne Dossin, Auditorium
  • €5