Museum vandaag: 09:00 - 17:00

nl
Steun ons Nieuwsbrief
Vast aanbod

Krokuskriebels: Het verhaal van Fée

Kijk goed rond en kom te weten wat er in de Dossinkazerne gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laat je leiden door Fée, het meisje wiens ouders van hier naar Auschwitz-Birkenau werden gedeporteerd. De foto’s, de documenten, de achtergelaten briefjes, de tekeningen, … Allemaal vertellen ze ons een stukje van het verhaal. Meld je aan bij de balie van het museum en krijg het materiaal om de zoektocht aan te vangen. Deze activiteit staat open voor families met kinderen met en zonder beperking.

Geraak je niet tot Kazerne Dossin? Wij brengen het verhaal van Fée naar jou! Bekijk De vlog van Fée op Ketnet en los onderstaande opdrachten op.

Alles over Krokuskriebels 2023 vind je hier.

Opdracht 1 – Kazerne Dossin

Wat is Kazerne Dossin? En wat heeft deze plek met Fée te maken? Archivaris Dorien neemt je mee op pad! Zij weet waar ze moet zoeken en vertelt je over dit oude gebouw.

Opdracht 2 – Bezetting

Fée woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezet België. Maar wat wil dat zeggen ‘een bezet land’? En hoe kwam België in die benarde positie terecht?

Opdracht 3 – Jodenvervolging

Fée en haar familie zijn Joods. Om die reden zijn ze niet veilig voor de nazi’s. Maar waarom is dat zo? Wat hebben de nazi’s tegen Joden? En wat betekent Joods zijn?

Opdracht 4 – Propaganda

Om zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat Joden “slecht” zijn, gebruikten de nazi’s propaganda. Propa-wat?! In deze opdracht leer je wat het betekent en hoe het werkt. Wees aandachtig, want propaganda bestaat vandaag nog steeds.

Opdracht 5 – Onderduiken

Fée en haar familie moeten twee keer verhuizen. Ze lopen gevaar voor de nazi’s. Veel Joden vluchtten tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een schuilplaats. We noemen dit onderduiken. Je ontdekt er meer over in deze opdracht.

Opdracht 6 – Moeilijke keuzes

Verhuizen doe je niet zomaar. Zeker niet met maar één koffer. De ouders van Fée moesten hele moeilijke keuzes maken. Achteraf is het makkelijk om te zeggen of hun keuzes goed of fout waren. Maar wat doe je als er geen tijd is om voor- en nadelen af te wegen?

Proficiat! Je hebt alle opdrachten opgelost. Stuur een mail met jouw adres naar info@kazernedossin.eu en wij bezorgen jou een leuk cadeautje! 

  • 10 tot 14 jaar
  • Tijdens de krokusvakantie (18/02 t.e.m. 26/02)
  • Nederlands
  • Kazerne Dossin, Memoriaal
  • 45-60 min.
  • Gratis
  • Aan de balie krijg je het nodige materiaal.